23 Aralık 2007 Pazar

Küçük bir şey

Çok canınızın sıkıldığı bir gündür, yeni bir heves ararsınız, bulamazsınız… Her düşünce sizi daha çok sıkar ve aklınıza birden bir fikir gelir ve düşünmeye başlarsınız yuvanıza yeni bir birey fikri sizi tatmin etmeye başlar. İnternette hayvan sitelerini dolaşmaya başlarsınız… Dolaşırsınız… dolaşırsınız… ve dolaşırsınız... Evinizde birey olmasını istediğiniz hayvanlar maddi imkanlarınızı sıkacak gibi gözükür ve bu fikir tam aklınızda kaybolacakken, birden bir hayvanın adını görürsünüz… Peki nedir nasıl bişeydir? evimde faremi besleyeceğim? Derken onun sevimli resimlerini görürsünüz… Hamsterlere birden kanınız kaynar. Onunla ilgili bilgiler almak istersiniz ve birde bakarsınız ki bu şirin canlı sizin ne maddi imkanlarınızı kısıtlıyor ne de sizin için manevi bir yük oluşturuyor…
Gidip alırsınız… Bu küçük şey hakkında bilgilenmek istersiniz. Girersiniz bir siteye saatlerce okursunuz, bilgileri ve sonra başka bir site… ve başka bir site… Onu ilk aldığınızda heyecanlı ve ilgili dakikalar geçirirsiniz… Bakarsınız yaptıklarıyla sizi güldürüyor, eğlendiriyor ve neşelendiriyor bir heves veriyor size… Nevarki bu dakikalar pek de uzun sürmüyor arada sırada şöyle bir bakıyorsunuz, onu temizlemeye can atarken, bazı günler onun temizliğini bile aksatıyorsunuz.Hergün yapmak istediğiniz bakım belki 1hafta belki 2haftaya kadar uzuyor… Onu farkında olmadan unutuyorsunuz…Fakat her dakika yaşayıp yaşamadığını kontrol ediyorsunuz bazen onun sevdiği yiyeceklerden veriyorsunuz onun neşelenmesi için…
Uzun bir süre geçiyor normal yaşantınız devam ederken birden o aklınıza geliyor bakıyorsunuz uyuyor rahatsız etmek istemiyorsunuz. Fakat içinizde bir kıpırtı oluşuyor ve onu uyandırmaya çalışıyorsunuz… Onu elinize almaya çalışıyorsunuz ki nafile, elinizde soğuk bir taş parçası varmış hissi geliyor bakıyorsunuz ki o kasılmış cansız vücudu sizin içinizi parçalıyor, onunla yaşadıklarınızı anımsıyorsunuz ve anlıyorsunuz ki bu zamandan sonra değişecek bir şey yok! Neden? Diyorsunuz neden? Aklınızda “Ona gereken ilgiyi zamanında neden göstermedim ki?” Cümlesi dönüyor dolaşıyor ve birden anılarınız canlanıyor, onunla geçirdiğiniz neşeli dakikalar gözünüzün önüne geliyor. Ne varki artık onunla geçireceğiniz son anı, onu gömmekten başka bir şey değil…
Yazı: Deniz Gölbaş

Hamsterlarında duyguları varmış

Son yıllarda yapılan araştırmalarla, bilim dünyasında hayvanların da insanlar gibi duyguları olduğu, iç güdü ile değil planlı ve programlı hareket ettikleri görüşleri ağırlık kazanmaya başladı.

Berlin Üniversitesi’nin araştırmasına göre hayvanlar da davranışlarını planlıyor, eğleniyor hatta yakınları öldüğünde uzun süre yas tutuyor.

Hamsterler üzerinde yapılan deneylerde de hamsterlerin yandaki kafeslerde duran arkadaşları için “empati” gösterdikleri, bazı oyunlarda da eğlendikleri ortaya çıkarıldı.

Tüm bunlar hayvanların bilinç ve duygulara sahip olduğuna yönelik olasılıkları arttırdı. Pfizer gibi dev bir ilaç şirketi öğrenme bozukluğu çeken köpekler ve ağrıları için ilaçlar geliştirmeye başladı.

Kedi gibi mırıldayan bir hamster için

Hamsterınıza yaklaşırken veya onu elinize alırken öncelikle onu korkutmamaya özen gösterin. Korktuğu takdirde sizi ısırabileceğini unutmayın. Onunla konuşarak ve ödüller kullanılarak elinize almaya alıştırmak çok daha kolay olur. Avucunuzun içinden alacağı ödüller ve size duyacağı güven, sizinle dost olmasını kolaylaştırır. Avucunuza alıştıktan sonra kedi gibi elinizde mırıldadığını hissedebilirsiniz.

Bazen hamsterlar oyun amaçlı ya da gerçekten korktukları için çok sinirli davranışlar gösterebilirler. Onları korkutabilecek birçok şey olduğunu hatırda tutmalısınız. Korktuğu anda hamsterların ilk tepkisi çığlık sesine benzer bir ses çıkarmak olur. Eğer elinize aldığınızda bu tepkiyi veriyorsa ona çok daha nazik ve yavaşça yaklaşmalısınız. Bu arada korkmasına veya agresif tepkiler vermesine yol açan durumun canını yakan bir sağlık sorunu olma ihtimalini de göz önünde bulundurun. Eğer ona yeterince nazik davrandığınızdan eminseniz ve buna rağmen sert tepki veriyorsa, veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Diğer memelilerde olduğu gibi hamsterlarda da stres önemli bir agresyon sebebi. Gürültülü ortamlar, uygun olmayan çevresel koşullar onu zamanla sinirli ve kızgın bir hamster haline dönüştürebilir. Stres sebepli birçok hastalık hamsterınızın zaten çok kısa olan hayatını tehdit edebilir.

Tüm çabalarınıza rağmen hamsterınızı sakinleştiremiyorsanız, yaşadığı ortamdaki stres faktörlerini tek tek tespit edip ortadan kaldırmanız ve onunla huzurlu ve mutlu bir ortamda arkadaşlık kurabileceğinizi unutmamanız gerekmektedir.

Tüm bunları yaptığınızda hamsterınız kendi hemcinslerine yakınlık belirtisi olarak değdirdiği burnunu sizin dostluğunuz için de uzatmaktan çekinmeyecektir.

Kaynak:Hürriyet Gazetesi/Pako'nun sayfası

Caring For Hamsters

As with any pet, keeping a hamster requires a commitment to care for it during its life which could be 2-3 years or longer. The commitment required includes not only routine feeding, and time spent with the hamster but also the provision of veterinary treatment if the hamster becomes ill which can be costly. Although proper care will go a long way to ensuring that any hamster remains happy and healthy there may still be times when prompt veterinary treatment is needed and once a hamster is ill it can deteriorate quickly.

Wet Tail(Islak Kuyruk)

WET Tail : hamsterlarda en fazla görülen ve en ciddi hastalıklardan biridir. Çoğunlukla strese bağımlı olarak , kötü beslenme , çevresel değişiklikler , erken sütten kesilme , kirli kafesler ve kalabalık kafeslerde görülür. Yetersiz ve kalabalık taşıma kalıplarına konulması genç hamsterları strese sokabilir özellikle annesinden yeni ayrılma travmasında yaşıyan hamsterlarda oluşur. Hamster çoğunlukla uyuşuk ve kambur pozisyoda oturur , midesinden rahatsızdır.

Wet tail bakteriyel bir enfeksiyon olmakla birlikte çoğunlukla ishalle karıştırılır halbuki farklıdır wet taillede kuyruk bölgesinin üstü ve anus çoğunlukla nemlidir ishaldeyse çoğunlukla kötü hakim olur nemli bölge anus çevresinde toplanır.

Belirtilerin göstermesi 7 gün alabilir bazen ölümcül sonuçlara neden olabilir , hamster çoğunlukla yemeyi ve içmeyi reddeder. Eğer kafeste diğer hamsterlar varsa diğerlerine bulaştırabilir bu yüzden eğer hamsterınızda bu gibi bir rahatsızlık hissediyorsunuz ayrı geniş ve temiz bir kafese almalısınız , rahatsız edilmemeli ve her koşulda ellerinizi devamlı yıkamanız gerekir.

Wet tail , syrian hamsterlara özgü bir hastalıktır dwarf hamsterlar (gonzalesler) de bu hastalık görülmez.

Yapılacak şey kafesi 2-3 günde bir temizlemek ve veteriner yardımıyla antibiyotik tedavisi uygulamaktır. Ciddi bir hastalık olduğu için veterinere götürmeniz gerekir. Türkiye'de çoğu veteriner hamster konusunda tecrübeli değil , bu yüzden tanıdığınız bir veterineri tercih edin , o gerekli tedaviyi verecektir.

Ce eeeee (Çok komik bir poz)

Syrian hamster - colours and patterns

Syrian hamsters now come in a variety of coat types, patterns and colours!

Coat Types: Short haired, long haired, rex coated, satin coated ...

Patterns: Banded, Dominant spot, Tortoiseshell (bi-colour), Calico (tri-colour), roan ...

Colours: Normal (golden), cream, cinnamon, sable, yellow, yellow black, black, grey, white, blonde, honey, smoke pearl ...

Some examples:


Golden short haired (NHC)


Golden dominant spot long haired (HC)


Cream dominant spot banded (HC)


Umbrous golden (HC)


Golden dominant spot banded (HC)


Cream (black eyed)(HC)


Black long haired (AAA)


Black and yellow calico long haired (AAA)


Black tortoise shell long haired (AAA)


Yellow black (AAA)


Cinnamon banded short haired (AAA)


Light grey banded short haired (AAA)


Light grey satin short haired (AAA)


Silver grey (NHC)


Blonde long haired (NHC)


Honey (NHC)


Cinnamon (NHC)


Smoke pearl long haired (NHC)


Dark grey (NHC)


Dark golden (NHC)


Yellow (NHC)


White (albino flesh eared)(NHC)


Gray banded satin (HH)


Light golden banded (HH)


Light grey long-haired (HH)


Black long-haired (HH)


Black dominant spot long-haired (HH)


Sable long-haired (HH)

Chinese Hamster


Normal Chinese (left) and dominant spot Chinese hamster

Chinese hamsters originated in the deserts of Southern China and Mongolia. They are sometimes referred to as a rat-like hamster because their long and thin body, as well as their relatively long tails, resembles that of the rat. Chinese hamsters are very territorial and should be house individually. Females are generally more aggressive than males and both sexes should be separated after mating.

Breeding Hamsters


Campbell dwarfs mating.
Before you decide to breed a hamster, you should be prepared with a plan to deal with the litter when the hamster gives birth. Hamsters are known to give birth up to 18 babies per litter, although the average is 4-8 babies. You can give away the babies to good homes, or sell them to a respectable and responsible pet shop. If you decide to keep the babies, you should be prepared to buy cages and supplies before the babies are born. You should separate the hamsters into different cages after they are weaned to avoid fighting and health problems due to overcrowding.

Keep a chart that records and summarizies the breeding and birth. Only healthy hamsters with a good record of successful births should continue to be bred. Syrian hamsters can be bred at 2-3 months old, while dwarf hamsters can be introduced at 4-6 weeks old. A younger female can often be introduced to an older male, but not the other way round.

As hamsters are solitary animals, the female will not readily accept the male. Both must be introduced gradually and close supervision given. If the female is not ready to mate, she can be seen trying to turn the male onto his back by putting her nose under his belly. Then both hamsters must be separated.

Before mating, both hamsters will sniff each other and the female will stand quite still with her hind legs braced and her tail and ears erect when the male places his front paws on her back. Then mating will take place. For Syrian hamsters, the male should be separated from the female after mating. This is to prevent one or both of the parents from destroying the babies. For dwarf hamsters, the male can be retained in the cage as he can help to raise the litter. If you want to continue to breed the pair, do not remove the male when the litter is born, because you probably will not be able to introduce the pair again afterwards.

Syrian Hamster
Puberty: 4-5 weeks
Optimum beginning breeding age:
males: 10-12 weeks
females: 16-20 weeks
Estrus: Every 3-4 days
Gestation period: 16-18 days
Litter size: 1-18 (average is about 8)
Birth weight: 1/14 to 1/8 oz
Weaning age: 3-4 weeks

Dwarf Hamster
Puberty: 4-5 weeks
Optimum breeding age: whenever they're ready!
Gestation period: 18-21 days
Litter size: 1-14 (average 4)
Weaning age: 3-4 weeks

History of Hamsters


Hamsters have come a long way to become a popular domesticated pet.
In 1839, British zoologist George Waterhouse reportedly found an elderly female hamster in Syria, naming it "Cricetus auratus," the Golden Hamster.

Around 1930, zoologist and Professor at the University of Jerusalem Aharoni found a mother and litter of hamsters in the Syrian desert. By the time he got back to his lab, most had died or escaped. The remaining hamsters were given to the Hebrew University in Jerusalem, where they were successfully bred as Golden Hamsters. They were a bit bigger than the ones Waterhouse found, so they were named "Mesocricetus auratus", although they were probably the same species.

The hamsters were shipped to labs all around the world. They arrived in the United Kingdom in 1931, and in 1938 reached the United States. Just about all Golden Hamsters are descended from the original litter found in Syria except for a few that were brought into the United States by travellers who found them in the desert. A separate stock of hamsters was imported into the US in 1971, but it isn't known if any of today's North American pets are descended from them.

The Dwarf Campbells Russian, Winter White Russian and Chinese were all introduced to the pet market in the United Kingdom in the 1970s, and the Roborovski hamster came from Holland into the UK in 1990.

Hamsters are now used for scientific research. Because hamsters are so disease-free and breed so rapidly (they can have a new litter every month!) and because they are so friendly and easy to handle, they are a popular choice among scientists. They are often used for cardio-vascular research, as their cardio-vascular system is remarkably similar to that of the human.

In the wild, hamsters are a nuisance to farmers. Hamsters have been known to hide in excess of 60 pounds of grain to feed them through the winter.

Cinsiyet Ayrımı



Erkek organ
-------------------------------------------------------------------


Dişi organ

22 Aralık 2007 Cumartesi

Hamster Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

YAŞ:

Hamster yavruları 4-5 haftalıkken annelerinin yanından ayrılır. En iyisi annesinden yeni ayrılmış, yavru bir hamster almaktır. Yavru hamsteri insana alıştırmak , sevip okşamaya alıştırmak çok daha kolaydır. Bunun yanında hamsterin ortalama ömrü 3 sene kadardır. Kısa ömürlü bu sevimli hayvanı ne kadar gençken alırsanız onunla daha uzun süre birlikte olabilirsiniz.

CİNSİYET:

Dişi veya erkek her ikisi de iyi birer pet hayvanı olarak beslenebilir. Ancak dişiler östrus sikluslarının yumurtlama dönemlerinde (kızgınlık dönemi) sinirli ve hırçın olabilirler ki bu dönem her 4 günde bir tekrarlanır. Bu dönemde dişi hamster onu tutmanıza, sevmenize izin vermeyebilir ve hatta ısırabilir.Bu yüzden erkekler daha uysal pet hayvanları olarak kabul edilebilir.

Hamster besleme ve üretimi konusunda deneyimli değilseniz, dişi ve erkek çift almamanız iyi olur. Aynı kafeste beslenen dişi ve erkek arasında ölümcül kavgalar olabilir.

DIŞ GÖRÜNÜŞ:

Alacağınız hamster yaklaşık 55-60 gr. Ağırlığında olmalıdır.Bu,genç, kendi başına beslenebilecek yaşa gelmiş bir hamsterin ağırlığıdır. Daha hafif ise bu, ya kendi başına beslenemeyecek kadar ufak bir yavru veya sağlık problemleri nedeniyle zayıf düşmüş bir hamsterdir.

Hamsterin genel görünüşü de çok önemlidir. Tüyleri yumuşak ve parlak olmalı, gözleri canlı parlak ve tam yuvarlak olmalı,göz çevresinde şişlik ve kızarıklık, gözde çapak, akıntı, burunda akıntı olmamalı, anüs bölgesi ve kuyruk ıslak olmamalıdır. Tüm bunlar bir hamstırın hasta olduğunun belirtileridir.

Ayrıca almayı düşündüğünüz hamster sakin mizaçlı olmalı,elinize almanıza izin vermeyen ısıran hamsteri almaktan vazgeçin.Hamsterin ısırma alışkanlığı hiç istenmeyen, tehlikeli bir huydur ve düzeltilmesi çok zordur.

Yemlerin içindeki vitamin,mineraller

Yemlerin içindeki vitamin,minarelleri merak edenlere...

  • Protein
  • Yağ
  • Selüloz
  • Kül
  • NaCI
  • Metabolik enerji
  • Kalsiyum
  • Fosfor
  • Sodyum
  • Çinko
  • A vitamini
  • D3 vitamini
  • E vitamini
  • Darı
  • Arpa
  • Yulaf
  • Keçiboynuzu
  • Mısır
  • Ayçekirdeği
  • Tuz
  • Vitamin premix
  • Mineral premix

Hamster Koku Giderici!



Hagen S.O.X. Leke ve Koku Giderici;

Tavşanlar Ve Hamsterler için idealdir. Koku ve lekeleri kalıcı olarak yok eder.


Kafes Üzerine Uygulama:


1) Kafesi güzelce atıklardan temizleyin.
2) Tuvalet köşelerini günlük olarak temizleyin.


NOT: Sox kokuları örten bir deodorant yada parfüm değildir. Sox gerçekte kokuları kalıcı olarak yok eden biyolojik bir solisyondur.

Hamster almanız için 10 neden!

1- Bir hamsterı dolaştırmanız gerekmez.
2- Bir hamster bağırıp çağırıp komşularınızı rahatsız etmez.
3- Bir hamster fazla yemek seçmez.
4- Bir hamsterı fırçalamanız gerekmez.
5- Bir hamstera tuvalet eğitimi vermeniz gerekmez.
6- Bir hamsterı yıkamanız gerekmez.
7- Bir hamster çok nadir ısırır.
8- Bir hamsterın tüyleri evinizin muhtelif yerlerine yayılmaz.
9- Bir hamsterın tüylerini kesmeniz gerekmez.
10- Bir hamster her zaman sizin şirin, akıllı ve sevimli dostunuz olur.

Hamstera verip vermememiz gereken besinler!

BİR HAMSTER İÇİN SAĞLIKLI BESİNLER:
Bir hamster için sebze we meyve çok yararlıdır.Tabiki her sebze we her meyve verilmez.Bir hamsterin yemesi gereken sebze we meyveler:
1)Brokoli(kesinlkle çok sewerler we çok yararlıdır.hergün werilebilir)çiğ wermeniz dha ii olucaktır.Haşlanmışı yemezler genelde.Çiğ olunca iiçndeki vitamnleri daha iyi alırlar.
2)Lahana:Lahanayıda severler özellikle göbek kısmını hamsterınıza werebilirsinz.
3)Salatalık:Salatalığı kimi hamster çok sever kimisi sevmez ama yemesi gereken sebzelerden biridir.Bazı Hamsterlar salatalığın kabuğunu severken bazıları normal kabuksuz severler.Bunu anlamakta size kalmış bakarsınız hangisini seviyosa ondan verirsiniz.
4)Göbek:Çok severler ama çok vermek zararlıdır.Haftada 1 vermeniz onun için yeterli olacaktır.
5)Marul:Marulu da çok severler ama marulun fazlası göbek gibi çok zararlıdır.Yani çok çabuk ishal yapabilir.Bu nedenden dolayı marulu haftada 1 az miktarda vermeniz iyi olur.Özellikle kabız olan hamsterlara marul çok iyi gelir.Kısa sürede hastalıını atlatacaktır.
6)Havuç:En sevdikleri sebzeden biridir ve havuç sert bir sebze olduğundan dişlerini törpüleme açısından iyidir.Gönül rahatlığıyla verebilirsiniz...
7)Elma:Çok severler genellikle.elma çok yayrlıdır.2-3 günde bir verebilirsnz.tabi arkadaşlar elma ewde yok dyelim.2-3 gün yemedyse yedrmenz gereklmez onun yerine farklı bi meywe weya sebze werebilrsnz.
8)armut:bunuda sewerler.yararlıdır...
9)muz:muz çok iidir.genelde sewerler ama sewmeenlerde wardr.muzu eğer normal sekilde yemiolarsa,ezipte wereblrsnz.bazıları bu şeklde yemekten hoşlanır
10)kiraz:sewdikleri bi meywedir.hatta bayılırlar.yaz aylarında werebilrsnz.kurtlu olmamasına çok dikkat edin!
11)karpuz:çok sewerler.ama aşırıya kaçmamak gerekir.haftada 2 kez falan werebilrsnz.yada az miktarda bu sayı 3ede çıkablr
12)kestane:sewerler.werebilrsnz.
13)erik:az miktarda werebilrsnz.bazıları sewmeeblr
14)portakal-mandalina:kış aylarında olmak şartıyla az miktarda wereblrsnz.(bnu bnde yeni örendm)ama aşırıya kaçmamanızı öneririm.(ekşi oldundan yemeenler olablr)
15)üzüm:çok sewerler.sarı üzümüde siyah üzümüde wereblrsnz.
16)fasülye:haşlanmış kuru faslye werebilrsnz.yalnız dikkat edelim kesnlkle yemek diil.sadece haşlanmış tuzsuz yağsız salçasz vb. seklde werilebilir.
17)bezelye:fasülyede dediim gbi haşlanmış olarak wereblrsnz.
18)nohut:yine bezelye ve kru faslye gbi werilebilir.
19)taze fasülye:çiğ we haşlanmış olarak yiyebilrler.ama çiğ dha ii olur.
ayrıca bi hamstera az yağlı peynir,kaşar peyniri,haşlanmış yumurta(tuzsuz-yağsız olmalı)werebilrsnz.
20)patates:haşlanmış olarak werilebilr.
21)pirinç,buğday:çiğ olarak yerler.haşlanmış pirinçte yerler ama pilaw diil sadece pirinç!
22)makarna:sadece suyla haşlanmış makarna werebilrsnz.
23)mısır:haşlanmış mısırı sewerler.közde mısır wermeyin!
24)yoğurt:yararlıdır,haftada 2 kes çay kaşığıyla werin.
25)süt:çok yararlıdır.haftada 1 sulandırılmış süt karışımı werin.bu çok ii olursütün rengi deişmicek seklde çok az miktarda suyla yapın.sütün rengi açılmasın.örn:3 çay kaşı süte 2 çay kaşıı su gibi

SAĞLIKSIZ BESİNLER!
1)tuz:fazlası zararlıdır.aşırıya kaçmayın!
2)baharat:hiç bi şeklde werilmemeldr.
3)acı:ölümlere yol açablr.en zararlı besnlerdendir.
4)et we et ürünleri:en karıştırılan konu.wermeyin kesnlkle!çok zararlıdr.sadece et diil etten yaplmış herşey zararlıdr.salam sosis sucuk vb.wermeyin!hamsinz kesnlkle wahşileşr!
5)biber:wermein!çok önemlidr bu.özellikle acı biber çok zararlıdr.ölmlere yol açar.acı tatlı farketmez,wermeyin!
6)domates:werilmemelidir!
7)soğan:asla werilmez.kuru weya taze farketmez,wermeyin!
8)turşu:çok zaararlıdır.
9)yağlı besnler:wermeyin!
10)soğuk maddeler:yaz aylarında hamsim ferahlar diye dolaptan su werme mantığı çookk yanlıştır.wermeyin!
11)balık:wahşileşir.wermeyin!
12)konserwe:hiçbi maddenin konserwesini wermeyn.çünkü tuzlu olurlar.bezelye,mısır vb. farketmez,konserwe olan hçbşi wermein!
13)şalgam vb içecekler:kesnlkle çok yanlştır!werlmemelidir!
14)kola:fareler sewer falan diye sakın wermeyin!belki smdi o kadarınıda biliyoruz falan dersnz ama arkadaşlar bazen hamster hakknda hç bşi bilmioken hamster alıp besleen ark.lar war we sonradan öğreniolar nsl beslendiini.bn yasiim yinede dedm.
15)asitli içecekler:ölmlere yol açar.wermeyin!
16)kızarmış yiyecekler:wermeyin.örn:patates k. yağda kızardıı içn zararlıdır

Şok

Şok bir çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazen Hamster yüksek br yerden düştüğünde ya da yaralandığında bazen de nedeni belirlenemeyen zamanlarda şoka girebilir. Şok durumunda sessizdir, topallayabilir, afallamış durumdadır, kalbi çok hızlı atar. Bu durumda onu elinize alıp hafif hafif elinizi vücduna sürtün böylece kan dolaşımını kolaylaştırmıs olursunuz. Ardından onu sıcak ve mümkünse karanlık ve sessiz bir odaya alın. Eğer bir kaç saat içinde kendine gelmezse bir veterinere uğrayın

Semptom-Hastalık Tablosu

Çişte Kan= Böbrek ya da Boşaltım yolu enfeksiyonu, Mantar

Aşırı sulu çiş= Mantar, Wet Tail (ıslak kıç), İshal

Fazla su içme= Şeker Hastalığı Boşaltım Yolu ya da Böbrek Enfeksiyonu

Kordinasyon Bozukluğu= Kulak Enfeksiyonu, Şok

Hapşırma= Alerji, Nezle

Titreme= Ani Isı Değişimi, Nezle, Akciğer Enfeksiyonu, Şok

Diş Sorunları

Dişler- Tüm kemirgenlerin dişleri hayatları boyunca uzar.Çoğu hamster sahibi hamsterının dişlerine baktığında uzunluğu karşısında şaşırarak genellikle törpülenmeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Aslında bir hamsterın dişlerinin ne kadar uzunlukta olması gerektiğini söylemek zordur. Bunun yerine fazla uzun dişlerin belirtilerini gözlemlemek daha kolay olacaktır.

Bazen dişleriyle sert objeleri, dalları, yiyecekleri kemirirken hamsterların dişleri kırılabilir. Ağzın içinde ya da çevresinde belirgin kan kırılmış bir dişin habercisi olabilir. Hamsterın bir ya da bir kaç dişini kaybetmesi hem diğer dişlerin de kısaltılmasını hem de beslenme programının değiştirilmesini gerektirecektir. Haşlanmış patates, değişik sebze ve meyve püreleri hatta bebek mamalarına ağırlık vermeniz hamsterınızın rahatsızlık çekmeden yemek yiyerek yaşamına normal olarak devam etmesini sağlayacaktır.

Rutin Sağlık Kontrolü

Sevımlı dostunuzun saglıgını korumak yada olası hastalıkları cabuk fark etmek ıcın hafta bır saglık kontrolu yapabılırısınız..

Hamsterınızı kafesinden çıkarın, hareketli canlı olmalı.. sabit öylece durmamalı..

Tüylerini ters yönde sevin sonra normal şekilde sevin.. temız yumusak düzgün olmalı..

Kulakları temiz olmalı akıntı vb. şeyler olmamalı koku olmamalı..

Gözlerinde akıntı olmamalı temiz ve parlak olmalı..

Dişlerini kontrol edın.. uzun olmamalılar, yeteri kadar uzun olmalı..

Tırnakları uzun olmamalı..

Dışkısı yumuşak olmamalı..

Vücuduna masaj yapar gibi sevin şişlik olmamalı, tümor kanser belirtisi olabilir..

Gonzalez Evcilleştirmek

Artık Syrian Beslemeye Son! Gonzaleslerde evcilleşcek!!

GONZALESİNİZİ ELDE TUTUMAK VE TERBİYE ETMEK

Gonzalesler çoğu zaman kötü,çirkin,saldırgan ısırganlar olmakla suçlanırlar.Bazen bu gerçekten oluyor çünkü gonzalesler vahşileşmeye çok yatkınlardır.Ama bu durumdan sakınılabilir.

Kısa bir süreliğine insanlarla temasta bulunmayan gonzalesler evcilliğini kaybedip vahşileşebilir.Bunu engellemek için en az iki haftada bir hamsterınızı elinize alamak ZORUNDASINIZ.Gonzaleslerden farklı olarak,syrian hamsterları daha evcildirler.Ama gonzalesler eğer yeterince ele alınmazlarsa evcilliklerini kaybetmeye eğilimleri vardır.

Gonzalesiniz sizi ısırıyor veya çimdikliyormu?Onun güvenini kazanmakta zorlanıyormusunuz?Elinize almaya korkuyormusunuz?Eğer öyleyse,YALNIZ DEĞİLSİNİZ!!!3adımda hamsterınızı korkuyla beklemeden tutacak ve eğlenceli dakikalar geçireceksiniz.

1.Herşeyden önce hamsterınızı tutmak zorundasınız.Şanslısınızki ben bunun kolay yolunu biliyorum.Her zaman hamsterınızı tutmadan önce yemek kokusundan kurtulmak için iki elinizide yıkamalısınız. Ayrıca plastik eldiven/kayak eldiveni yada bir çeşit silindire ihtiyacımız olacak.Hamster tüpü,kavanoz,tuvalet kağıdı rulosu yada kağıt havlu rulosu da uygundur.
ELDİVEN METHODU:Eldiveni giyin.kafese doğru uzanın.Çevresini saracak şekilde kavrayıp yada bir kepçe yardımıyla kafesten çıkarın.Diğer elinize koyun.Genelde ısırmaz.
SİLİNDİR/KAVANOZ METHODU:Bu benim favori methodum çünkü eldivenler çok hacimli oluyor.Silindiri alın ve hamsterınızın karşısına koyun.Genelde tırmanarak içine girer eğer girmezse silindiri üstüne koyun ve hamstıı silindirl hızlıca kafesten çıkarın.Silindiri yatırıp içindeki hamsterı elinize koyun.Bu metotta hamster çıplak ele temas etmesine rağmen ben hiç ısırılmadım.

2.adım 1 en zoruydu şimdi devam ediyoruz.Hamsterı ele aldıktan sonra sessiz,halı olan bir odaya yada küvete gidin,oturun.Sakin kalın ve onu korkutacak hareketler yapmayın.Sıkmayın iki eliniz üstünde dolanmasına izin verin.kibarca ve yumuşakça konuşun.Ona böyle davranın ve düşürmemeye çalışın,bir şeyler ikram edin.

3. 2.adımı günde 10-20 dk yapın.birkaç gün sonra 1 adım olmadan deneyin,eninde sonunda ısırmadan almanıza izin verecek.her gün bir şeyler ikram etmeyi ve bunu yaparken konuşmayı unutmayın.bu işlem hamstrınızın kendini incitmeyeceğinizi anlamasına ve sesinizi hatırlamasını sağlayacaktır.bundan sonra siz birhamster egitmeni olacaksınız.

Tüm bunlara rağmen ısırmaya devam ediyorsa ona yeni çevresine alışana kadar birkaç gün daha verin.kafesten onunla konuşun ve sesinize alıştırın.Etrafında ani bir ses yada gürültü yapmamaya çalışın.Günde birkaç kez elinizden bir şeyler sunmaya çalışın.elinizi yavaşça kafese sokun ve burnuna doğru sarkıtın.başlangıçta onu biraz elma ve havuçla besleyebilirsiniz.zamanla elinize alışmaya ve size güvenmeye başlayacaktır.

Elinizle besleyip onla konuştuğunuz birkaç gün sora bir sonraki adıma hazırsınız.elinizi yıkayın yavaşça kafesin tabanına yatırın.oynatmadan bekleyin ve hamsterınızın elinizi fark etmesi bekleyin.hamsterınız buluca gelip koklayacak ve üzerinde yürüyecek.bunu yaparsa bu iyiye işarettir.onu ele almadan önce en az 1 hafta bunu sürdürün.eğer elinize oturursa onu yavaşça yükseltin ve geriye yatmasını sağlayın.ve bu size alıştığını gösterir.
Ve Bu metodu uyguladıktan sonra Hamsterinizle çok güzel oyunlar oynıyabileceksiniz
100% denenmiş ve başarılı olmuştur!

Roborovski Hamster Bilgiler

Roborovski hamster:

Yaşama süreleri yaklaşık 3-3,5 yıl.
6-7santim boyundadırlar.20-25 gr ağırlığındadırlar. Aynı cinsiyetten robolar birlikte yaşayabilirler. Ama yine akvaryum kullanmak şartıyla. Geniş hareket alanı isterler;çünkü çok hareketlidirler. Dolayısıyla yeni hamster sahipleri için tavsiye edilmez, elde tutması çok zordur.Gözlerinin üzerinde beyaz kaş gibi bir çizgi vardır.Hamster çarkına büyük ihtiyaç duyarlar...

Rus Hamsteri Bilgiler



 
Rus hamsteri:

Campbell Cüce Hamsterları isimlerini, bu hamsterları keşfeden W.C. Campbell'den alır. Gonzaleslerle aynı özelliği gösterir, dwarf hamster(cüce faremsi) olarak nitelendirilir. 7-8 cm boyları vardır. Genelde kırmızı gözlü ve beyaz tüy ağırlıklı olurlar. Bazılar sadece beyaz bazıları ise boyun ve sırt bölgesinde sarımsı tüylerle kaplıdır. Yaklaşık 2-2,5 sene ömrü vardır. Genel olarak gonzales hamster özelliği gösterir.

Avrupa Hamsteri Bilgiler


Avrupa Hamsteri:

Boyları 12-13 cm,kuyrukları 1-1,5 cm, ağırlıkları en fazla 500 g kadardır. Beyazdan siyaha kadar olmak üzere çok değişik renkler gösterirler. Kuyrukta kıl yoktur. Gözleri büyüktür. Bacakları kısa olduğundan vücut yerde sürünerek hareket eder. Yanak torbaları mevcuttur. Yazın 50cm, kışın 2 m derinlikte tüneller kazarlar. Gebelik 18-20 gün sürer. 4-12 yavru doğururlar. Bazen 18 yavru da doğurdukları görülmüştür. Ancak dört memeleri olduğundan fazla yavrular anne ve diğer yavrular tarafından yenir. Besinlerinin büyük
bir bölümünü bitkiler oluşturur. Yavrular sekiz haftada annenin ağırlığına erişir.

Syrian Hamster Bilgiler


Syrian hamster

Yaşama süreleri en fazla 2 sene olup normal olarak 8ay yada 1 sene civarı yaşarlar.Çok çabuk gelişirler, 12 cm ve 13 cm arasında değişen boyları vardır.Tüyleri altın sarısı, sarı-beyaz ve turuncu olarak değişir.Gözleri siyah ve bir boncuk gibidir.Genelde kafeslerde talaş kullanılarak bakılabilir.İnsanlara yumuşak davranır, onunla çok ilgilenirseniz sizinle iyi bir dost olabilir.Fakat kendi türleri içinde erkek erkeğe, dişi dişiye, dişi erkeğe yaşamaları mümkün değildir.Çünkü çok büyük kavgalar olabilir ve hamsteriniz ya ölür yada büyük yaralar alır.Dişi ve erkekler sadece çiftleşme için yanyana gelmelidir.Hamile yada loğusa bir dişi aslağa bir erkeğin yanında kalmamalı yalnız yaşamalıdır.Memelilerin en çabuk doğuran türüdür.23 yada 25 gün de doğurur bir doğuruşta en fazla 8 veya 12 yavru doğurabilir.Yavrular annesinin yanında en az 25 gün kalmalıdır, en fazla ise 2 aylık bir süre içinde ayrılmalıdır.